Jaarcongres “Filosofie van het Virus”

Op 17 en 23 november 2020 vond het jaarcongres van de Vereniging van Filosofie en Geneeskunde plaats. Wegens omstandigheden rond het coronavirus konden we niet, zoals andere jaren, fysiek bij elkaar komen. Gelukkig konden we elkaar wel digitaal ontmoeten om het virus vanuit verschillende filosofische invalshoeken te belichten.

Op de eerste avond trapte Rina Knoeff trapte af met een lezing over verschillende, historische manieren om een epidemie te begrijpen. Ze beschreef drie verschillende manieren  om epidemieën te begrijpen die hebben geleid tot verschillende interventies en maatregelen.

Tamer Sharon volgde met een lezing over digitale contact tracing apps, en de ethische, praktische en bestuurlijke problem die daarmee samenhangen.

Roland Bal gaf de laatste lezing van de avond, over beslissen in (pandemische) onzekerheid, in een presentatie waarin hij gebruik maakte van observaties van gebeurtenissen in een groot academisch ziekenhuis tijdens de eerste Covid-19 golf.

Op de tweede avond sprak Bert Keizer over Covid-19 in de ouderenzorg, en de verschillen in waardering van cure en care.

Martine de Vries eindigde met een lezing over ‘ethiek van schaarste’ met een reflectie op de totstandkoming en inhoud van het draaiboek voor triage bij een tekort aan IC-bedden.

Op beide avonden was er een mooi pauzeprogramma: een “spoken word” sessie, eerder uitgezonden door human. De eerste avond ‘Morgen‘ door Jouman Fattal, de tweede avond ‘Huis in brand’ door Tessa Gabriels.

Meer informatie over het onderwerp en de sprekers vindt u hier.