Jaarcongres 2020: Filosofie van het virus

Jaarcongres Vereniging van Filosofie en Geneeskunde
17 & 23 november, online
Klik hier voor de flyer

Thema: Filosofie van het virus

Het VFG congres gaat dit jaar over het virus. De uitbraak van het coronavirus houdt momenteel de hele wereld in zijn greep. Honderdduizenden mensen sterven wereldwijd aan de gevolgen van covid-19. Ook in Nederland kraakt de zorg: de capaciteit op IC’s is maar net voldoende en in sommige verpleeghuizen werken zorgverleners zonder adequate bescherming en overlijdt een groot deel van de bewoners.  De crisis dwingt tot veel inspanningen en maatregelen die urgent zijn, maar zorgt ook voor veel vragen en dilemma’s die om rustige overdenking vragen. Maatschappelijk debat en filosofische reflectie komen tijdens de crisis al volop op gang, maar na de piek van de pandemie zal de behoefte daaraan nog toenemen. Hoe kijken we terug, hoe gaat het verder met de crisis? Waar kwam het virus vandaan en gaat het nog weer weg? Wat zijn de blijvende veranderingen voor de zorg en voor de samenleving?

Sprekers

Rina Knoeff (Rijksuniversiteit Groningen) is medisch historicus
Wat is een epidemie?
Hoewel we op dit moment allemaal te maken hebben met de gevolgen van een wereldwijde epidemie, laat het begrip ‘epidemie’ zich niet gemakkelijk definiëren. Aan de hand van de medische geschiedenis bespreek ik drie verschillende manieren om epidemieën te begrijpen – manieren die hebben geleid tot verschillende interventies en maatregelen

Tamar Sharon (Radboud Universiteit, Nijmegen) Universitair Hoofddocent Praktische Filosofie
Corona, Technology and Ethics: The Cautionary Tale of Digital Contact Tracing
Since the outbreak of COVID-19, governments and health authorities around the world have mobilized digital technologies to try to contain the pandemic. In particular, digital contact tracing apps have been proposed as important elements in the pandemic response, but their development and implementation have been riddled with practical, regulatory and ethical problems. They offer a cautionary tale about the limits of technology and the values that need protection in the race to automate public health practices.

Roland Bal (Erasmus Universiteit) is Hoogleraar Healthcare Governance
Beslissen in onzekerheid
Besluitvorming over corona kenmerkt zich door fundamentele onzekerheid en ambiguïteit. Hoe ontwikkelt het virus zich? Hoe verspreidt het zich? Welke mensen zijn ‘at risk’? Hoe reageren mensen op de maatregelen tegen verspreiding? Hoe zal later worden teruggekeken op die maatregelen? Het zijn allemaal vragen waar besluitvormers mee rekening mee moeten houden en waar geen (pasklare) antwoorden op zijn. Hoe rekening te houden met deze inhoudelijke, normatieve en strategische onzekerheden? In mijn presentatie ga ik hierop in middels een analyse van de besluitvorming gedurende de crisisfase van de corona-pandemie, waarbij ik gebruik maak van observaties van het crisismanagement van een groot academisch ziekenhuis.

Bert Keizer is (oud) verpleeghuisarts, filosoof en schrijver
Covid-19 in de ouderenzorg
Corona confronteerde ons met een schrijnende versie van het trolley-probleem: WIE offer je op voor WAT? Daarnaast bleek nog eens dat het verschil tussen cure en care zomaar een hele lelijke dimensie kan bevatten.

Martine de Vries (LUMC) is Hoogleraar Normatieve aspecten van de Geneeskunde bij het LUMC
Ethiek van schaarste