VFG Alert 29-04-2019

Graag attenderen wij u op onderstaande evenementen, oproepen en publicaties op het snijvlak van filosofie en geneeskunde. Heeft u een aankondiging voor een interessante lezing, bijeenkomst, discussie, promotie, of voor het verschijnen van een interessant boek, stuur dat dan even door naar secretaris@filosofieengeneeskunde.nl zodat wij deze aankondiging kunnen delen met alle leden.

In deze VFG alert:

1) BOEK: ‘Het echte leven is hier’ van Paul Kranendonk + boodschap van de auteur

2) CONFERENTIE: Concerning Maternity Part III

3) PERSBERICHT: ‘Hersendood is een juridische afspraak’

 

1)  BOEK: ‘Het echte leven is hier’ van Paul Kranendonk

WAT GEBEURT ER WERKELIJK ACHTER DE SCHERMEN VAN DE IC?

In een persoonlijk essay geeft VFG lid Paul Kranendonk een inkijkje in een wereld die voor de meeste mensen gelukkig verborgen blijft: de wereld van de intensive care. Paul Kranendonk werkt al jaren als verpleegkundige op de ic-afdeling. Zijn verhaal is soms schokkend, soms ontroerend, maar bovenal erg indringend. Het schept een goed beeld van hoe het is om te werken op een afdeling waar iets minder dan een op de vijf mensen komt te overlijden. Wat het liggen op de ic doet met de naasten van de patiënt, maar bovenal hoe een verpleegkundige dit ervaart. Paul Kranendonk schrijft zijn verhaal op een beschouwende en beeldende manier, die je als lezer het boek intrekt.

Auteur Paul Kranendonk:

Hier een klein stukje over waar mijn boek ongeveer over gaat. Mochten jullie nog meer willen weten of als er verduidelijkingen nodig zijn, dan hoor ik het graag.

Het boek heeft als titel “het echte leven is hier”. Normaal associëren we zo’n titel juist met een fijn gevoel bijvoorbeeld vakantie of het naar je zin hebben. Jee zeg je dan; nou dit is toch wel even echt leven zeg. Toch hoort ook juist datgene wat je niet wilt dat je overkomt ook bij het echte leven.

In mijn boek gaat het over ervaringen op de intensive care. Een afdeling die door de meeste mensen wordt gevreesd. Als we iets niet bij het echte leven vinden horen is het wel een opname op een intensive care.

Als je wordt opgenomen op een intensive care is hoop een heel sterke emotie bij zowel de patiënt maar ook bij de familie of vrienden. Je hoopt op genezing, dat het allemaal wel mee zal vallen. Dat is lang niet altijd het geval. Een opname of ervaring met een intensive care laat grote sporen na, zowel lichamelijk en emotioneel.

Waar je ook mee wordt geconfronteerd is het gegeven dat je je zelf de vraag zal stellen “niet alles wat kan moet” een inmiddels bekende slogan van de artsenfederatie KNMG. In deze tweespalt is mijn boek geschreven. De moeilijke wisselwerking tussen het hebben van hoop en onszelf de vraag stellen; moet dit alles nu nog wel.

Wat zijn de gevolgen van de opname op een intensive care en kun je daarna weer verder met je leven? Daarin is het zoeken naar een antwoord, een antwoord wat afspeelt in de tijd. Een antwoord dat een gezamenlijk zoeken moet zijn zowel door zorgverleners als door de patiënt en zijn familie.

Ik hoop met dit boek te verduidelijken wat een intensive care inhoud zowel voor zorgverleners, patiënt en zijn naaste.

Het boek is te verkrijgen op o.a. bol.com.

2) CONFERENTIE: Concerning Maternity Part III: Ethics, Care and Subjectivity

LET OP! DEADLINE VOOR REGISTRATIE IS 1 MEI.
Locatie:
Universiteit voor Humanistiek
Kromme Nieuwegracht 29 – Utrecht
EvenementenDatum/Tijd:
07/05/2019
09:00 – 17:30Conferentie:

Ethics, Care and Subjectivity
The Concerning Maternity Network at the University of Humanistic Studies welcomes you at this international conference the 7th of May, where we will analyze and explore the lived experience of both pregnant and maternal subjectivity, as well as that of midwifery, in order to consider the question: what are pregnant and maternal subjectivities and how can maternity care attune to them adequately?

Respectful Maternity Care
An increasing number of mothers and professionals in maternity care are advocating for Respectful Maternity Care, care that integrates the voices of pregnant and birthing people to be heard and taken into account. Pregnancy, giving birth and motherhood are unique and existentially transformative experiences, that can change the way one experiences oneself, one’s body, one’s relations to others, and to the world. Being relational in their core, pregnancy and maternity pose problems to the Western view on individuality as separate and demarcated, in both an ethical and an existential perspective.

In order for Respectful Maternity Care to become a common ground in practice, two things need to be investigated on a theoretical level: 1) the potential of a new ethical framework suited specifically for the relationality at stake in maternity care; and 2) the possibility of a philosophical conception of the pregnant and maternal subject who we claim to be at the center of ‘woman-centered-care’. For who exactly is this person? What can we say about the subjectivity of carrying, birthing and taking care of a child?

Please join us to discuss these questions with writers, mothers, midwives, and academics in midwifery theory, philosophy, care-ethics, and psychosocial theory.

Voor meer infomatie en registratie, zie:
https://www.zorgethiek.nu/events/concerning-maternity-part-iii

3) PERSBERICHT: ‘Hersendood is een juridische afspraak’
‘Hersendood is een juridische afspraak’
Afgelopen zaterdag 13 april werd dit op het open congres in Breda door Erwin Kompanje bekend gemaakt. Kompanje promoveerde op het onderwerp hersendood af (Geven en nemen) en is nu medisch ethicus die de Gezondheidsraad adviseert. “Hersendood is geen natuurlijke dood” zo voegde hij er voor een geïnteresseerd publiek aan toe. De hersendood werd in 1968 door een kleine groep artsen in America gedefinieerd. Het diende om wettelijk organen voor transplantatie te kunnen ‘oogsten’. Nu de nieuwe orgaanwet Actieve Donor Registratie vanaf 1 juli 2020 van kracht wordt, is het onderwerp orgaandonatie meer dan actueel. Door de ADR staat elke burger met ‘geen bezwaar’ om na zijn dood orgaandonor te zijn, in het donorregister genoteerd, tenzij iemand een andere keuze maakt of al maakte. De keuze kan op elk moment in het donorregister.nl worden veranderd. De overheid stuurt er eerst nog een brief aan elke burger over toe.
Geven en nemen: https://www.yumpu.com/nl/document/read/20336348/geven-en-nemen-dr-erwin-jo-kompanje
Voor verdere vragen:
Comité OrgaanVerstand,
te beginnen met een
korte mail via orgaanverstand@gmail.com.
Toelichtend bellen of bespreken is altijd mogelijk.