VFG alert 22-7-2019

Graag attenderen wij u op onderstaande onderzoeksbevindingen, verenigingen en academies. Met dank aan mevrouw Ida-Marie Hoek. Heeft u een aankondiging voor een interessante lezing, bijeenkomst, discussie, promotie, of voor het verschijnen van een interessant boek, stuur dat dan even door naar secretaris@filosofieengeneeskunde.nl zodat wij deze aankondiging kunnen delen met alle leden.

In deze VFG alert:

1) ONDERZOEK: Beeldende therapie verminderd angstklachten

2) VERENIGINGEN EN ACADEMIES: Hipposocrates + Genootschap voor Antieke Geneestkunde + Academie Antroposofische Gezondheidszorg

—————————————————————————————————————————————————————–

1)  ONDERZOEK: Beeldende therapie verminderd angstklachten
Beeldende therapie vermindert angstklachten

Uit onderzoek van Annemarie Abbing, verbonden aan Hogeschool Leiden en promovenda bij Universiteit Leiden, blijkt dat beeldende therapie een positief effect heeft op het verminderen van angstklachten bij vrouwen met een angststoornis.

Abbing (1979) heeft voor het eerst in Nederland een vergelijkend onderzoek gedaan naar de effectiviteit van beeldende therapie bij vrouwen met angstklachten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerde in het gerenommeerde ‘Frontiers in Psychology’

Angststoornis bij 1 op de 5 volwassen
Omdat in Nederland 1 op de 5 volwassen te maken krijgt met een angststoornis, is de Rijksoverheid in april 2019 gestart met een landelijke campagne ‘Het, het is oké’. De campagne is gericht op het bespreekbaar te maken van angststoornissen en het ‘oké’ is om hier hulp voor te zoeken. Angst heeft namelijk een groot effect op het welzijn en functioneren en gaat niet vanzelf over.
Om angstklachten te verminderen of weg te nemen zijn er verschillende effectieve behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie en medicatie, echter geeft dit niet bij iedereen het gewenste resultaat. Ook zijn er mensen die geen gebruik willen maken van medicatie of cognitieve therapie niet bij zich vinden passen. In de geestelijke gezondheidszorg wordt regelmatig beeldende therapie, een ervaringsgerichte therapie, toegepast. Echter is deze vorm van therapie nog weinig onderzocht. Het onderzoek van Abbing toont aan dat beeldende therapie een effectieve behandeling kan zijn bij angst.
Creatieve proces centraal
Beeldende therapie blijkt de angstklachten sterk te verminderen: deelnemers aan het onderzoek ervaren duidelijk minder angstklachten, zijn beter in staat om te gaan met hun emoties en zijn meer tevreden over hun leven en gezondheid, in vergelijking met mensen die de therapie niet hadden gevolgd.
“Mensen blijken hun emoties meer te accepteren en zijn daarnaast beter in staat om doelen te stellen en te realiseren. Dit draagt bij aan de vermindering van de angstsymptomen.” 
Annemarie AbbingBeeldende therapie is niet alleen effectief voor het verminderen van angstklachten, maar kan ook worden ingezet bij somberheid, burn-out en verliesverwerking. Bij beeldende therapie staat het creatieve proces centraal en wordt er weinig gesproken ten op zichten van cognitieve gedragstherapie.“De therapeut geeft specifieke kunstzinnige opdrachten (tekenen, schilderen, boetseren), de cliënt gaat in stilte aan het werk en doet door het geconcentreerd werken ervaringen en inzichten op. De therapie biedt ook een veilige setting waarin vaardigheden geoefend kunnen worden om met emoties om te gaan.” 
Annemarie Abbing

Lees het artikel online op de website.

—————————————————————————————————————————————————————–
2) VERENIGINGEN EN ACADEMIES: Hipposocrates + Genootschap voor Antieke Geneestkunde + Academie Antroposofische Gezondheidszorg
1. Hipposocrates. Een Vlaamse Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde. Voor meer infomatie, klik hier of stuur een email naar Kristien.Hens@uantwerpen.be.
2. Genootschap voor Antieke Geneeskunde. Studiebijeenkomsten 2 x per jaar een avond. Dragende kracht; Professor T. Tieleman, Utrecht. (j.m.t.m.drogt@uu.nl)
3. Academie Antroposofische Gezondheidszorg. Heeft een voortdurend scholingsprogramma voor een filosofisch fenomenologische, ‘evolutionair integrale’ geneeskunde. Voor meer info, klik hier of stuur een email naar info@academieag.nl.