“Je moet goed eten!” Wie heeft dit verstandige advies niet ooit gekregen of gegeven? Maar wat is dat eigenlijk: goed eten? Er zijn bibliotheken vol geschreven over het kijken naar de wereld, over het handelen in de wereld, en over het bespreken van de wereld. Maar filosofen besteden een stuk minder aandacht aan de meest intieme relatie die we met die wereld onderhouden – onze voeding. Dat thema lieten zij liever aan de wetenschap over. Maar is het wel wenselijk om louter ‘wetenschappelijk’ over voeding te denken? En is het ook mogelijk? Of spelen eewenoude morele en metafysische overtuigingen nog steeds mee in onze ‘moderne’ opvattingen over voeding? En wat betekent dit alles voor de arts?
Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer filosofen die zich wel bezig houden met voeding. Tijdens het jaarcongres van de VFG 2007 onderzochten een aantal van hen het thema ‘goed eten’. Klik hier voor een verslag van Marjanne van Zwol, dat is verschenen in het Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek 17:4.